keramični žar
kulinarični kotiček

Keramični žar Kamado je primeren za bolj in manj izkušene roštilj mojstre

Keramični žar Kamado je navdihnila japonska metoda kuhanja na oglju v keramični posodi znani že več kot 3000 let. Sama vrsta žara v obliki kupole obstaja že več kot 100 let. Prvotno je imel glineno zunanjost, najti pa jih je bilo mogoče tudi iz cementa, terakote in lave. Danes se ponaša z visokokakovostno keramično lupino, ki deluje kot izolator ter zagotavlja minimalne toplotne izgube.

Izvrstna izolacija in visoka koncentracija toplote poskrbita za manjšo porabo oglja ter preprostejše in učinkovitejše vzdrževanje temperature med pripravo hrane. Deluje tako, da zrak med kuhanjem enakomerno kroži od spodaj, prehaja skozi oglje in izstopi skozi zračnik. Slednji nadzoruje pretok zraka in s tem temperaturo.

Med “raženj” mojstri je priljubljen predvsem zaradi svoje glazirane vdolbene površine, ki dopolnjuje vrhunske ognjevzdržne materiale ter nudi izjemno trdnost in vzdržljivost. Seveda pa ne gre pozabiti na njegovo neverjetno vsestranskost. Pravilen nadzor zraka omogoča, da se uporablja za počasno kuhanje, pečenje, praženje in dimljenje.

Žar na oglje je odličen tako za začetnike kot izkušene BBQ mojstre, saj jim poleg vsestranskosti zagotavlja še enostavno uporabo, varnost ter neverjetno kakovost kuhanja.

keramični žar
keramični žar

 

Keramični žar in prednosti, ki jih prinaša njegova uporaba

Kamado žar je neverjetno zmogljiv in ponuja veliko prednosti uporabe. Spodaj so zbrane le najpomembnejše.

  • Ekonomičnost
    Zahvaljujoč izvrstnemu materialu je neverjetno ekonomičen pri porabi goriva. Debele keramične stene z dodanimi inovativnimi tesnili preprečujejo morebitno uhajanje toplote, zaradi česar oglje izgoreva počasneje.
  • Enakomernost
    Pri upravljanju ražnja je najtežje doseči enakomerno pripravljeno hrano. Natančno prezračevanje in uravnavanje toplote s prilagajanjem pretoka zraka poskrbi za optimalen nadzor temperature. Rezultat tega je sočna in enakomerno zapečena hrana.
  • Zadrževanje vlage
    Takšna naprava je fantastična izbira tedaj, ko želite, da je hrana sočna. Njegova zasnova namreč ne poskrbi le za dobro zadrževanje temperature, temveč tudi vlage. Zgornji zračnik upravlja količino zadržane vlage in s tem zagotavlja, da hrana med kuho ni izpostavljena suhemu zraku ter da ohrani čudovit okus.
  • Hitro vzdrževanje in čiščenje
    Vzdrževanje in čiščenje je za mnoge dolgočasno in nadležno opravilo. A da bi preprečili razvoj morebitnih bakterij, predstavlja poglaviten del. Žar na oglje iz keramike zahteva malo vzdrževanja ali čiščenja. Dovolj je že, da se prižge na visoki temperaturi ter občasno obriše, izprazni pepel ter vsake toliko preveri, ali so vijaki še priviti.
  • Različna toplotna območja
    Edinstveno zasnovane kuhalne površine dopuščajo razširitev vaših kulinaričnih zmožnosti. Z njim lahko namreč ustvarite različna toplotna območja, ki poskrbijo za preprostejšo pripravo najrazličnejših živil.
  • Privlačen dizajn in vzdržljivost
    Roštilj, BBQ, raženj, gril, žar. Ne glede na to kako ga imenujete – nanj morate gledati kot naložbo. Pri izbiri imejte v mislih pogostost uporabe in kam ga boste postavili. Ker je izdelan iz nadvse zmogljivih in izpopolnjenih materialov, kot sta keramika in nerjaveče jeklo, se ne obrabi hitro in uporabniku nudi dolgo življenjsko dobo. Zaradi sijajnih materialov bo imenitna popestritev zunanjega prostora, pazite le na velikost, ki jo boste izbrali.
  • Enostavna uporaba
    Številne naprave za pripravo jedi ponujajo takšne in drugačne funkcije, ki lahko začetnike nekoliko zmedejo. “Roštilj” iz keramike ima poenostavljene funkcije in postopke, kar zagotovi lažjo uporabo.
žar na oglje
žar na oglje

 

Kamado žar z inovativnim sistemom predstavlja prihodnost peke

 

Keramični žar predstavlja prihodnost peke na prostem. Inovativen sistem omogoča kuhanje pri različnih temperaturah ter natančen nadzor temperature. Tradicionalni slog se fantastično dopolnjuje z najnovejšo tehnologijo, ki dopušča revolucionarno kuharsko izkušnjo. Debelostenska keramična in toplotno odporna konstrukcija namreč zadrži dim in vlago pri vsaki temperaturi.

To nadzorujeta najnovejši merilnik ter odzračevalna odprtina. Slednja z ustvarjanjem zračnega toka skozi notranjost dosledno uravnava in vzdržuje temperaturo med kuhanjem. Kamado deluje na les ali oglje, zaradi česar je popoln za dimljenje, pečenje, kuhanje, žarjenje ali le ohranjanje tople hrane. Keramični zasnovi z glazirano vdolbeno zunanjostjo je dodano še jeklo s prašnim premazom.

Robustno konstrukcijo dopolnjujejo še tečaji z vzmetjo ter trajne rešetke in zračniki iz nerjavečega jekla. Za brezhibnost kulinarične izkušnje poskrbi še vgrajen termometer z razponom temperature od 0 °C do 450 °C. Patentiran predal za pepel poenostavi čiščenje, zložljive police pa zagotovijo dodaten prostor za pripravo ali odlaganje pripomočkov za kuhanje.

 

Kako pravilno vzdrževati žar na oglje?

 

Kamado žar je nadvse priročen za vzdrževanje in čiščenje. Nekaj dodatnih minut po kuhanju bo poskrbelo, da bo zdržal sezono. Če želite ražnju zagotoviti dolgo življenjsko dobo, je ključnega pomena prevleka. Ta bo preprečila mehanske poškodbe med neuporabo ter zagotovila maksimalno zaščito.

Za notranje čiščenje v klasičnem načinu kuhanja odprite spodnje in zgornje zračnike, zaprite kupolo ter pustite, da se žar segreje do 300 °C ter ga na tej temperaturi pustite delovati do 20 minut. Nato zaprite spodnji ventil, počakajte še 20 minut ter zaprite še zgornji ventil. Po uri čiščenja bodo zgoreli vsi odvečni ostanki in bakterije.

Ko je ohlajen, lahko pred ponovnim kuhanjem, odstranite toplotne deflektorje ter skrtačite rešetke skupaj z notranjostjo. Nato odstranite pepel in posesajte morebitne ostanke. Pomembno je, da pri čiščenju nikoli ne uporabljate abrazivnih čistilnih sredstev. Dragocena naložba poleg rednega čiščenja potrebuje tudi redno vzdrževanje. To sicer ne zahteva več kot rednega pregleda poškodb ali toplotnih razpok, menjavo tesnil (po potrebi) ter ustreznega shranjevanja.

kamado žar
kamado žar