vzdrževanje spletnih strani
Tehnološki kotiček

Vzdrževanje spletnih strani: ne smemo ga zanemariti

Vzdrževanje spletnih strani bo poskrbelo za to, da bodo aktualne in atraktivne

Vzdrževanje spletnih strani je ključno za aktualnost le-teh. To pa je nekaj, kar se zdi večini uporabnikov izredno pomembno. To seveda tudi pomeni, da ni vzdrževanje spletnih strani nič manj pomembno, kot »pravilno« izdelovanje spletnih strani.

Tudi enostavna izdelava spletnih strani mora upoštevati vzdrževanje oz. aktualizacijo strani.

Izdelovanje spletnih strani: na kaj ne smemo pozabiti

Ko se lotimo izdelovanja spletnih strani, ne glede na to ali gre za profesionalno ali enostavno izdelavo spletnih strani, ne smemo pozabiti na nekatere smernice, ki so ključne za dobro stran.

  • Odzivnost,
  • koristnost,
  • intuitivnost,
  • enostavna uporaba,
  • atraktivnost,
  • aktualnost,
  • in še bi lahko naštevali.

Vse te smernice bodo poskrbele za dobro uporabniško izkušnjo, ki jo uporabniki iščejo na spletu in zaradi katere se na nekatere spletne strani tudi radi vračajo.

izdelovanje spletnih strani

Odzivnost

Stran se mora hitro odzivati, to pomeni, da slike in drugi elementi, ki se nahajajo na njej, niso preveliki. Prevelike datoteke bi namreč upočasnile nalaganje spletne strani. Spletna stran, ki se počasi nalaga, pa ne ponuja dobre uporabniške izkušnje in se je uporabniki raje izogibajo.

Koristnost

Tako takrat, ko se boste lotili izdelovanja spletne strani kot vzdrževanja le-te, imejte v mislih, da morate uporabnikom nuditi neko korist.

Če ponujate neke izdelke, ne bodo imeli od tega nobene koristi, če v resnici ne bodo pri vas tudi dostopni. Poleg tega bodo hvaležni, če bodo na vaši spletni strani dobili nekaj več. Prav zaradi tega je dobra praksa dopolnilni blog. V stran lahko integrirate tudi razne zanimive novice, foto galerije in tako dalje.

Seveda to tudi pomeni, da bodo ti elementi morali biti aktualni. To pa je že domena vzdrževanja. Vzdrževanje spletnih strani namreč poskrbi za aktualnost podatkov na njih. Zastareli podatki in stara besedila namreč uporabnikom ne bodo prinašali nobene koristi.

Koristnost tako vključuje še nekatere druge smernice, za katere smo poudarili, da jih morate upoštevati pri izdelovanju spletnih strani. Atraktivnost in aktualnost.

Aktualnost je morda še pomembnejša pri spletnih trgovinah

Ko boste poskrbeli za vzdrževanje spletne strani, boste s tem poskrbeli tudi za njeno aktualnost. Ta pa je še toliko pomembnejša za spletne trgovine.

Uporabniki, ki bodo želeli od vas nekaj kupiti, bodo namreč zelo razočarani, če bodo v vaši spletni trgovini našli nek izdelek, za katerega bo pisalo, da je dostopen, v resnici pa ne bo. Če se bo to ponavljalo, bodo najverjetneje po nekaj neuspelih poskusih naročila obupali in vaše trgovine ne bodo več obiskali. Podobne težave predstavljajo tudi cene in opisi izdelkov, ki niso več aktualni.

Intuitivnost in enostavna uporaba

Ko boste poskrbeli za izdelovanje spletne strani, poskrbite, da bo zasnovana tako, da bo enostavna za uporabo in bo delovala intuitivno. Tako bodo uporabniki pri vas hitro našli tisto, kar bodo iskali. Klikanje po strani pa jih bo vodilo hkrati tja, kamor bodo sami nameravali iti, kot tja, kamor si boste vi želeli, da bi šli.

Enostavnost in intuitivnost bosta zagotovo izboljšali uporabniško izkušnjo. Poskrbite le, da ju z vzdrževanjem spletne strani ne boste zanemarili oz. izgubili.

Atraktivnost

Če boste pri izdelavi in vzdrževanju spletne strani poskrbeli, da boste sledili vsem do sedaj naštetim smernicam, boste s tem poskrbeli tudi za to, da bo stran atraktivna. Atraktivna stran je namreč tista, ki poleg vsega nudi tudi dobro uporabniško izkušnjo.

Za atraktivnost spletne strani lahko veliko naredite že pri izdelovanju spletnih strani. Če se boste odločili za enostavno izdelavo spletnih strani in se je boste morda lotili kar sami, si lahko pomagate s platformami, kot je WordPress. Tam vas čaka veliko atraktivnih pred nastavljenih tem in elementov, s katerimi lahko popestrite svojo stran.

Prav tako vam bodo pri enostavni izdelavi spletne strani veliko pomagali vtičniki. Ti so namenjeni izboljšanju strani na različne načine. Nudijo vmesnike za manjšanje smetenja, ustvarjanje podpisov, optimizacijo in še marsikaj. Le-ti sicer pridejo prav tudi pri izdelovanju in vzdrževanju profesionalnih spletnih strani in ne le pri enostavni izdelavi spletnih strani.

Če za atraktivnost ne boste poskrbeli že med izdelovanjem, pa boste lahko za to poskrbeli med vzdrževanjem spletnih strani. Res pa je, da boste takrat temu morali nameniti nekoliko več časa, kot če bi se lotili le osnovnega vzdrževanja.

enostavna izdelava spletnih strani

Vzdrževanje spletnih strani: zaključek

Kot vidite po vsem zapisanem, izdelovanje spletnih strani ni edino pomembno, da je stran atraktivna in nudi dobro uporabniško izkušnjo. Zelo pomembno je tudi vzdrževanje spletnih strani. To poskrbi za aktualnost in atraktivnost strani.

Če boste vašo stran redno vzdrževali, bodo uporabniki vedeli, da bodo, ko se vrnejo k vam, vedno našli nekaj novega. Prav zaradi tega bodo večkrat pokukali na vašo stran, si vas bolj zapomnili in vas imeli v lepšem spominu.

Za vzdrževanje spletnih strani lahko poskrbite sami. Sploh, če ste tudi k izdelovanju spletne strani pristopili sami. To je sicer bolj priporočljivo pri enostavni izdelavi spletnih strani, kot pri kompleksni. Lahko pa vzdrževanje prepustite tudi profesionalcem. Nekateri ponudniki izdelovanja spletnih strani namreč ponujajo tudi pakete vzdrževanja spletnih strani, ki vam lahko pridejo še kako prav.