kk slovenija
Domači kotiček

V KK Slovenija košarkarskega potenciala ne zmanjka

Mala dežela, a veliko KK  Slovenija z velikim potencialom

Slovenije kar se tiče športa ne ustavi nič. Ne ustavi nas majhnost na zemljevidu. Ne ustavi nas majhno število prebivalcev. Ne ustavijo nas pogosti finančni primanjkljaji. Ne glede na vse – Slovenija bo vedno nizala dobre športne rezultate.

Pa naj gre za smučanje, odbojko, smučarske skoke ali pa nam vsem ljubo košarko. Le-ta ostaja ena najbolj priljubljena in množično igrana  igra, ki jo nadobudni mladi ali pa malo starejši košarkarji igrajo v šolah in raznih košarkarskih klubih (KK) Slovenije. Za priljubljenost tega športa pa gre velika zasluga uspešnim košarkarskim igralcem in uspehom naše reprezentance na evropskih parketih.

Vsak svetovno znan igralec košarke, ki je ponesel ime Slovenije po svetu pa je moral nekje začeti in zato so KK-ji Slovenije  za mnoge profesionalne igralce odskočna deska v svet. Pravi čudež je, koliko košarkarskega potenciala premore naša dežela. Ne bomo pa se zmotili, če bomo rekli, da je Olimpija najuspešnejši KK Slovenije.

kosarka slovenija

Kako se je razvijala košarka v Sloveniji?

Preden se je košarka razvila v enega najpopularnejših športov pri nas, je preteklo okoli 100 let. Prvi, ki je košarko dodobra predstavil Sloveniji je bil učitelj telovadbe Ciril Hočevar, ki se je bil primoran pravil naučiti zaradi želje po študijski poti na Češkem.

Prvo moderno košarko v Sloveniji so začeli igrati okoli leta 1921. Število košarkarskih navdušencev in s tem klubov pa je iz leta v leto raslo in košarko so umestili med športe na olimpijskih igrah leta 1936, 4 leta po ustanovitvi FIBE. Izredno popularna pa je košarka v Sloveniji postala po 2. svetovni vojni. Edina logična poteza je bila, da se leta 1950 ustanovi Košarkarska zveza Slovenije. Takrat je štela 19 košarkarskih klubov. Danes se je  število kk -jev Slovenije znatno povečalo na število 152, kar je še dodaten dokaz popularnosti košarke pri nas.

Po dosegu neodvisnosti leta 1991, je Slovenija postala članica FIBE leto kasneje in kljub majhnosti dokazala, da nosi mnogo potenciala. Pred tem smo imeli mnogo uspešnih košarkarskih igralcev, ki so uspešno igro pokazali pod jugoslovansko zastavo. Eden takih je bil Mirko Amon, ki je bil prvi igralec slovenskega rodu v jugoslovanski državni reprezentanci.

Ne gre zanemariti tudi košarkarskega igralca Iva Daneuja, ki je zaslužen za mnogo osvojenih lovorik Jugoslavije po Evropi in svetu. Prihajal je iz KK Branik Maribor in AŠK Olimpije in bil košarkarska legenda ne samo po Sloveniji, ampak tudi po svetu.

Mejniki Slovenije in košarke

Seveda pa je Slovenija poleg veliko KK -jev imela tudi svojo reprezentanco, ki je prvič zaigrala 20. maja 1992 v Slovenskih konjicah. Košarkarje je vodil Zmago Sagadin, tekma pa se je igrala proti naši južni sosedi Hrvaški. Isto leto je Slovenija v košarki zaigrala na svoji prvi uradni tekmi in sicer na kvalifikacijah za olimpijske igre, kjer pa jim je do uvrstitve in morebitne prve lovorike v slovenski košarki zmanjkal en koš.

Leto kasneje je Slovenija ponovno pokazala, da je iz pravega testa tudi za mednarodni parket, ko se je po kvalifikacijah na Poljskem uvrstila na prvo evropsko prvenstvo leta 1993 v Nemčiji. Že od samega začetka samostojnosti naše države dokazujemo, da se košarka pri nas ne igra zgolj za šalo. Prvi, ki je ponesel ime Slovenije po svetu in ki je uresničil košarkarske sanje, je bil Marko Milič, ki je prvi slovenski košarkar, ki je zaigral v ameriški profesionalni ligi NBA.

Njegovi začetki segajo v igranje za KK Triglav Kranj in KK Union Olimpija. Kasneje je oblekel dres Phoenix Sunsov. V NBA ligi je kasneje zaigralo še 9 slovenskih košarkarjev. Prvič se je Slovenija udeležila svetovnega prvenstva v košarki leta 2006 na Japonskem.

slovenija kosarka

Evropski prvaki? To smo bili mi!

Po mnogih bolj ali manj uspešnih sezonah pa je košarka leta 2017 v Sloveniji doživela uspeh, kot ga ne pomnimo. Naša košarkarska reprezentanca je namreč poskrbela za to, da smo se v zgodovino vpisali kot evropski prvaki. Slovenija, tako majhna dežela, se je tako postavila ob bok drugim, večjim državam in ponovno dokazala, da ima košarka pri nas velik potencial. Srbija je bila tako pred očmi 7000 navijačev leta 2017 premagana s 93:85.

Goran Dragić je takrat poskrbel za odlično predstavo in dokazal kako velik košarkar je. Drugi igralci tekme so bili še Luka Dončić, Klemen Prepelič, Žiga Dimec, Saša Zagorac, Gašper Vidmar, Anthony Randolph, Jaka Blažič, Edo Murić, Vlatko Čančar Aleksej Nikolič in Matic Rebec. Domov so fantje prinesli kolajno in poskrbeli za neverjetno veselje med slovenskimi navijači.

Najnovejši uspehi

Slovenija je ponovno dihala s slovensko košarkarsko reprezentanco lani, ko so zasedli nehvaležno četrto mesto na olimpijskih igrah. Priznati so morali avstralsko premoč in domov oditi praznih rok. Kljub temu niso izgubili navijaške podpore, saj se le redko katera država lahko pohvali, da je v košarki 4. najboljša na svetu. Ob takšnem uspehu lahko slovenskim košarkarjem samo čestitamo. Navijači pa že nestrpno čakamo, kaj nam bo prineslo svetovno prvenstvo naslednje leto.