kk-olimpija-podcast-blokada
Domači kotiček

KK Olimpija in Košarkarska zveza Slovenije ključna za razvoj slovenske košarke

KK Olimpija velja za enega od najpomembnejših klubov v Sloveniji. Brez tega kluba bi bila slovenska košarka danes zagotovo precej drugačna. Navsezadnje je to klub, v katerem so se kalila imena, kot so Marko Milič, Primož Brezec, Rašo Nesterović, Beno Udrih, Sani Bečirović in Goran Dragić, torej igralci, ki so kasneje zaigrali v NBA.

kk-olimpija-steber slovenske-kosarke

Slovenska košarka in KK Olimpija

Zgodba kluba se je začela pisati že davnega leta 1946. Sprva je deloval pod okriljem študentskega društva Svoboda, ki se je najprej preimenovalo v Enotnost, leta 1955 pa v Akademsko športno društvo Olimpija. Košarka na Slovenskem v tistem obdobju sicer ni bila neznanka, vendar pa nikakor ni bila tako priljubljena in razširjena, kot je danes. K popularizaciji športa oziroma k temu, da se je začela slovenska košarka razvijati, je pomembno prispeval prav KK Olimpija. Košarka je po zaslugi odličnih igralcev pridobivala vedno več pozornosti, in sicer tako moška kot ženska ekipa; sprva je obstajala tudi ženska sekcija, ki je bila zelo uspešna.

Ime kluba se je skozi leta spreminjalo, kar je posledica spreminjanja glavnih sponzorjev. V novejši zgodovini se je klub med drugim imenoval Smelt Olimpija, Union Olimpija in Petrol Olimpija Ljubljana. Pred nekaj leti, po združitvi s KK Cedevita Zagreb, pa se je preimenoval v KK Cedevita Olimpija Ljubljana.

kk-olimpija-kosarka

Zvesti navijači »zmajev« stojijo za svojo ekipo v dobrem in v slabem. Pred omenjeno združitvijo z najuspešnejšim hrvaškim klubom je bila ekipa v precejšnji krizi, še posebej v sezoni 2018/19. Toda združitev je poskrbela za svež veter v jadra kluba in prinesla nove uspehe. Ekipa, ki je trenutno vodi Jurica Golemac, je začela žeti nove uspehe. Tako v sezoni 2020/2021 kot v sezoni 2021/2022 je osvojila naslov državnega prvaka (prvič je morala za to premagati svojega večnega rivala, novomeško Krko, drugič pa domžalski Helios), kar pomeni, da se lahko pohvali že s 17 naslovi najboljšega kluba v državi.

Izjemni uspehi KK Olimpija: košarka, ki je presegla meje Slovenije

Slovenska košarka je postala bolje znana izven meja naše države oziroma ozemlja današnje Slovenije tudi po zaslugi KK Olimpija, katera se je že kmalu uveljavila kot eden od najmočnejših klubov na območju nekdanje Jugoslavije. Osvojila je ogromno pomembnih trofej in se zavihtela na drugo mesto najuspešnejših jugoslovanskih klubov vseh časov. Edina ekipa, ki je zbrala več naslovov/nagrad, je bila beograjska Crvena zvezda.

Pri tem je treba upoštevati, da je bila nekdanja Jugoslavija ena od najuspešnejših držav v košarki, v evropskem in v svetovnem merilu. Če upoštevamo ta kontekst, postane zelo očitno, s kako impresivno zgodovino se lahko pohvali KK Olimpija. Košarka, kakršno so igrali Ivo Daneu in drugi znameniti igralci kluba, je navduševala oboževalce košarke po vsem svetu (kot je znano, je bil kapetan jugoslovanske reprezentance, ki si je leta 1970 v Ljubljani priborila naslov svetovnega prvaka, prav Ivo Daneu).

slovenska-kosarkarska-liga

Po osamosvojitvi Slovenije je KK Olimpija nanizal ogromno novih uspehov. Izjemno pomemben dosežek je prišel že v sezoni 1993/1994, ko je ekipa osvojila naslov pokalnega prvaka Evrope. Med največje uspehe kluba pa nedvomno spada tudi osvojitev 3. mesta v Evroligi v sezoni 1996/1997.

Sočasno se je vzpostavljala Košarkarska zveza Slovenije …

V obdobju, ko se je vzpostavljal KK Olimpija, je slovenska košarka dobila svojo krovno organizacijo. To je namreč obdobje, v katerem je bila ustanovljena Košarkarska zveza Slovenija. Kot vam je verjetno znano, je Košarkarska zveza Slovenije organizacija, ki še danes bdi nad najpomembnejšimi domačimi tekmovanji (1. slovenska košarkarska liga, 2. slovenska košarkarska liga itn.). Poleg tega pa ima pomembno vlogo pri organizaciji tekem državne reprezentance.

Košarkarska zveza Slovenije je bila ustanovljena 15. januarja 1950, med ustanovnimi člani pa so bili Tine Benedičič, Marko Deu, Danilo Erbežnik, Adi Klojčnik, Tugomir Vozelj, Vojmil Šerbec, Miran Počkar, Dušan Kit in Peter Breznik.

Košarkarska zveza Slovenije je bila izjemno pomembna za popularizacijo in profesionalizacijo športa. Že kmalu po tem, ko je bila ustanovljena, so številni slovenski igralci zaigrali v državni reprezentanci Jugoslavije. To je bilo obdobje, ki so ga zaznamovali igralci, kot so Mirko Amon, Boris Kristančič, Bogdan Mueller, Jože Zupančič, Marjan Kandus in Ivo Daneu, ki je bil, kot že omenjeno, v določenem obdobju član takratnega AŠK Olimpija.

kosarkaska-zveza-slovenije

Košarka na profesionalnem nivoju je bila po zaslugi uspehov naših igralcev deležna vse večje pozornosti, obenem pa je postajalo vse bolj priljubljeno ljubiteljsko, prostočasno ukvarjanje s tem športom. Košarkarska zveza Slovenije in KK Olimpija sta torej močno zaznamovala obdobje, ki je bilo izredno pomembno za popularizacijo športa na območju današnje Slovenije.

Toda čeprav so zgodovinska dejstva, ki nam pomagajo razumeti, kako se je vse začelo, nedvomno zelo zanimiva, večino navijačev vendarle najbolj zanima tukaj in zdaj, torej aktualno dogajanje na domačem in mednarodnem parketu. Če nočete zamuditi pomembnih informacij o uspehih domačih klubov in državne reprezentance, vas vabimo k poslušanju podcasta Blokada in k prebiranju novih zapisov na blogu. Obveščeni boste o aktualnem dogajanju, seveda pa sta blog in podcast Blokada mnogo več kot nizanje golih statističnih podatkov. Informacije so pospremljene z zanimivimi komentarji ljubiteljev in odličnih poznavalcev košarke, ki dogajanje postavijo v širši kontekst.